S_120_90_dsc00337

Honungsprovning/föreläsningar om bin och biodling.

Är du intresserad av att veta hur olika sorters honung smakar och varför de har olika sorters färg ska du boka en honungsprovning. Vi erbjuder två olika alterantiv men det går ju alltid att anpassa så att det passar just dig och din grupp.

Alterantiv 1: Jag håller en föreläsning på en timma ungefär där vi "bygger" bikupa, jag berättar om invånarna i kupan, hur året ser ut för bina och för mig som yrkesbiodlare. Här vävs de olika honungssorterna in allt eftersom man berättar om året och när man skördar de olika sorterna. Det är grunden i provningen som jag sen bygger på med provsmakning av t.ex. en flytande honung, en svensk sorthonung eller en utländsk för att se och känna skillnaderna på olika sorters honung. Smak och färg påverkas av miljön som bina finns i lite på samma sätt som för ett vin.

Alternativ 2: Här går vi rakt på själva honungen med olika sorter. Här lägger vi mer vikt vid vad honung innehåller, honungens väg till burken, varför den är nyttigare än socker, varför honungen blir grusig, eller varför det bara finns äkta svenska honung som är fast och inte flytande. Samt lite matnyttiga tips på vad man kan använda honung till mer än bara i the.

Föreläsning: Vill du veta mer om bin, honung, pollinering eller biodling i största allmänhet? Eller har du kanske inte möjlighet att delta i en guidad tur vid bikupan – då kan du boka en föreläsning istället. Vi betämmer tid, plats och ämne efter era önskemål. Eftersom sommaren är kort och bina kräver mycket tid under honungssäsongen hinner vi inte åta oss dessa uppdrag under juni, juli och augusti men i övrigt är vi flexibla.